Emlékezetes est Pitti Katalinnal és Virágh András Gáborral

Székesfehérvár – Hétfő este Pitti Katalin operaénekesnő és Virágh András Gábor orgonaművész nagysikerű hangversenyével véget ért az idei Mesterbérlet-sorozat.

…ezzel együtt talán nem bántok meg vele senkit, ha kijelentem: az est igazi szenzációja Virágh András Gábor fellépése volt. (Mivel évek óta van szerencsém ismerni úgy játékát, mint műveit, számomra ez persze nem volt akkora meglepetés.) Gazdag műsorán Buxtehude g-moll prelúdiuma,  Bach a-moll prelúdium és fúgája, Liszt Hosannah-ja és Vierne 1. orgonaszimfóniájának fináléja kapott helyet.

Akik kicsit is járatosak az orgonairodalom világában, valószínűleg elhűlnek a következő mondatot olvasván: a művész fejből (!) szólaltatta meg ezeket a hihetetlenül bonyolult kompozíciókat   egyetlen melléütés, egyetlen zenei hiba nélkül, bámulatosan színes regisztrációval, minden apró részletre kiterjedő koncentrációval, s valami elegánsan hűvös, ugyanakkor letaglózóan magabiztos előadásmóddal.

Telhetetlen lévén persze keseregtem kicsit, hogy Virágh András Gábor ezúttal csak orgonistaként mutatkozott be nekünk, hiszen zeneszerzői tevékenységét ő maga az előadóművészinél is fontosabbnak tartja, s valóban: máris kifogástalan felkészültségű, sok műfajban otthonos, izgalmasan egyéni arcélű komponistaként ismeri őt a zenei világ.
Úgy gondolom, többek óhaját tolmácsolom, amikor mihamarabb újbóli meghívását sürgetem – valamennyien gazdagabbak leszünk, ha minél több oldaláról megismerhetjük ezt a kétséget kizáróan zseniális muzsikust.